Verslagen

Aanstaande zondag zal mijn laatste NK Cyclocross worden. Na 18 seizoenen zal ik eind februari mijn carrière als veldrijder afsluiten. Door fysieke problemen die mij de laatste 2 jaar belemmeren ben ik niet meer in staat een heel jaar op professioneel niveau te fietsen. Na vele onderzoeken en het aanpassen van training en voeding is het gewenste effect helaas uitgebleven. Ik ga zeker verder met de zoektocht naar het probleem, maar op korte termijn wordt dit helaas moeilijk.

Ik vind het erg jammer dat ik op deze manier afscheid moet nemen, maar het positieve gevoel overheerst. De wielersport heeft mij veel gebracht en mij heel veel kansen gegeven die ik anders niet zou hebben gehad. Daarnaast heb ik altijd met heel veel plezier getraind en geleefd voor mijn sport.

Momenteel ben ik mij aan het oriënteren op de toekomst. Zeker daarin is dat ik mij ga richten op het geven van wielerclinics in samenwerking met groepsaccommodatie verhuur 't Borghuis in Losser.   

 

16112594 1189328191181297 8064036349736889150 o

Na het verwerken van de jetlag van China, begon de opbouw terug naar de wedstrijden op europese bodem. Ik rijd dit jaar het volledige EKZ klassement in Zwitserland. Een leuke afwisseling tussen de Nederlande en Belgische wedstrijden. Het seizoen in Zwitserland begint traditiegetrouw in Baden. Een mooi parcours met hoogteverschil. Een half uur voor de start begon het heel hard te regenen, hierdoor werd het een glijpartij van jewelste. Het gevoel was direct niet echt top, de jetlag zat nog wat in de benen. Het was vooral eigen tempo rijden en geen fouten maken. Doordat ik technisch vrij goed bleef rijden, hield ik steeds zicht op de kopgroep. Helaas ontbrak de frisheid om een keer helemaal naar voren te rijden en de rest onder druk te zetten. Uiteindelijk finishde ik als 6e waar ik gezien het gevoel dik tevreden mee was. De volgende wedstrijd is Illnau, wederom in Zwitserland. 

Nadat we tussendoor nog de Chinese muur hebben bezocht was het op woensdag tijd voor de 2e wedstrijd. In een stad waar de Smog veel minder een probleem is, was het door het heldere weer wel extreem warm. Het parcours lag er supersnel bij, een paar trappen ontbraken het ritme, maar verder was het supersnel rijden. Aangezien ik bij de 1e wedstrijd slecht gestart was, lag mijn focus nu op een goede start. Dit lukte en ik kon bij  de eersten het veld in draaien. De wedstrijd verliep snel en tactisch. We reden lang met 6-7 renners bij elkaar. Een demarrage van Vantichelt kon ik niet direct beantwoorden en meter per meter reed hij bij mij weg. Ik moest me terug laten zakken in het groepje erachter. Deze reden voor de 3e plek, aangezien Marcel Wildhaber ondertussen van ons was weggereden. In de laatste ronde zette ik alles op alles voor de laatste podiumplek. Uiteindelijk kwam ik nog erg dicht op Marcel voor plek 2 maar ik moest tevreden zijn met het podium. Een leuke wedstrijd met een goed resultaat voor mij, op dit parcours onder deze omstandigheden. 

De afgelopen jaren reed ik aan het begin van het seizoen elk jaar de Wereldbekers in Amerika of in Las Vegas. Dit waren mooie ervaringen en leuke wedstrijden om te doen. De kans op heel veel punten is echter klein, en de kans op hoge kosten heel groot. Bij het maken van mijn jaarplanning heb ik dan ook gekeken naar de beschikbare wedstrijden, de fysieke belasting van deze wedstrijden, de te behalen punten ( ik heb een inhaalslag te maken) en de uitdaging van de wedstrijden.  Hierdoor kwam ik tot de conclusie dat ik dit jaar niet naar de USA zou gaan maar wel voor 2 C1 wedstrijden naar China. 

Na een lange maar rustige reis kwamen we aan op Beijing Capital Airport. Van hier uit werden we met een bus naar ons hotel gebracht. Alles was piekfijn georganiseerd door de organisatie en de hele reis was een hele mooie ervaring. 

Dan naar de cross.  Er was een snel parcours uitgetekend met veel korte bochten. Toch zat er behoorlijk wat hoogteverschil in het parcours waardoor het wel een aantrekkelijk parcours was. De start was erg belangrijk aangezien het overal smal was. Helaas vertrok ik niet geweldig, en in  de eerste bocht gingen ze tegen de grond. Helaas moest ik van de fiets en pas rond de 30e plek weer vertrekken. Eigenlijk was mijn race direct al gelopen. Gaandeweg begon ik wel steeds meer renners in te halen gelukkig. In de laatste 2 ronden kon ik zo nog van plek 13/14 naar plek 6 rijden. Op deze manier kon ik de wedstrijd ondanks het slechte begin toch met een goed gevoel eindigen. De warmte maakte het best wel zwaar en gevaarlijk om jezelf op te blazen. 

De dag na de wedstrijd vertrokken we met een aantal bussen naar de volgende wedstrijd in Yanqing. 

 

De volgende wedstrijd zal zijn: MTB wedstrijd van Zoetermeer op 27-08-2017

De laatste etappe was een korte maar zware rit. In de laatste 20km moesten er 660 hoogtemeters overwonnen worden. Van in het begin had het vrij moeilijk. Ik raakte wat achter op de eerste groep en in de technische afdaling die volgde verloor ik meer tijd. Om mijn 5e plek te redden reed ik zo hard als ik kon de laatste klim naar de finish op. Helaas kwam ik net 15sec tekort voor de 5e plek algemeen. Met de 9e plek in de etappe en een 6e plek in het eindklassement was ik echter dik tevreden. Met deze basis kan ik goed de winter in!

De koninginnenetappe van deze wedstrijd was de 3e etappe. Een zware rit van 76km met 2500 hoogtemeters en mooie singletrack afdalingen en beklimmingen. De benen waren niet meer zo fris als de eerste 2 dagen dus ik had een zware dag. Na lang op de 14e plek te hebben gereden kwam ik er in de laatste 20 km helemaal doorheen en kon ik nog mooi als 6e eindigen. Inmiddels sta ik 5e in het algemeen klassement.

Na een snelle rit van 58km en 1250 hoogtemeters wist ik 5e te worden in de 2e etappe van de Trans Schwarzwald. Een mooie etappe die vertrouwen geeft voor het komende crosseizoen! 

Vandaag de eerste etappe van de Trans Schwarzwald, een 4 daagse MTB wedstrijd in Duitsland. De eerste etappe was een proloog van 15 km. Door de hevige regenval was het een technisch parcours geworden met daarnaast behoorlijk snelle grindpaden. Ik kon de tijdrit goed indelen en redelijk "vlak" rijden. Na een rit van ongeveer een half uur, finischde ik met een goed gevoel als 4e. Een opsteker, gezien mijn enkelblessure van de laatste weken. Op naar de volgende rit morgen! Een heuvel etappe van 65km en 1250 hoogtemeters.